Bursa Rehberi

BURSA’DA GÖRMEDEN GİTMEMENİZ GEREKEN YERLER

BURSA KALESİ: Btihynialılar döneminde yapılmaya başlanan Bursa surları;Roma Bizans ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli onarımlardan geçmiş ve eklentilerle genişletilmiştir.Surlarda görülen taşların önemli kısmını Roma devrine ait sütunlar,lahit parçaları,adak mezar steli heykel kaideleri ve şeref kitabeleri oluşturmaktadır.

BURSA SAAT KULESİ: Osmangazi ve Orhangazi Türbelerinin de içinde bulunduğu Tophane Parkındadır.Sultan Abdulaziz döneminde(1861-1876)yangın kulesi olarak yapılmıştır.

ULUCAMİ: Osmanlı mimarisinin şaheserlerinden olan ve İslam dünyasının en önemli 5 mabedinden biri olarak gösterilen Ulucami,Bursa’nın en büyük ve en görkemli yapısıdır.Yıldırım Bayezıt’ın isteğiyle mimar Ali Neccar tarafından 1396 yılında yapımına başlanmıştır.

bursa-ulucami

İNANÇ MERKEZLERİ

– Emir Sultan Cami ve Türbesi
(Emirsultan semtinde bulunmaktadır)

– Süleyman Çelebi Anıt Mezarı
(Çekirge semtinde bulunmaktadır)

– Üftade Camii ve Türbesi
(Pınarbaşı semtinde bulunmaktadır)

– Geruş Sinagogu
(Arap Şükrü sokağında bulunmaktadır)

– Fransız Kilisesi ve Kültür Merkezi
(Heykel semtinde bulunmaktadır)

– İznik Ayasofya Kilisesi ve Yeşil Camii

– Trilye İsa Kilisesi veya Fatih Cami

– Mayor Sinagogu
(Arap Şükrü sokağında bulunmaktadır)

– Yeşil Türbe ve Yeşil Camii
(Yeşil semtinde bulunmaktadır)

KAPALI ÇARŞI VE HANLAR BÖLGESİ

BEDESTEN(KAPALIÇARŞI):Bursa Kapalıçarşı,bu tür çarşı tipinin ilk örneklerinden biridir.Koza Han,Geyve Han,Fidan Han,Emir Han,Bedesten,Tuz Hanı,Galle(Tahıl) Hanı,Hacı İvaz Paşa Çarşısı gibi ticaret merkezlerine ulaşmak için açılan yoldan ve bu yolun iki kenarına yapılmış olan dükkanlardan oluşan bir üretim ve ticaret merkezi meydana gelmiştir.Bu çarşılar bütününe Osmanlı döneminde ‘’Uzun Çarşı’’deniliyordu.

İNKAYA ÇINARI:Türkiyenin en yaşlı çınarı olarak bilinen doğa harikası bir ağaçtır.Uludağ yolunda,Osmanlı Devletinin ilk köylerinden olan İnkaya Köyündedir.35m boyu,9m çevresi vardır.Her bir dalı 3-4m kalınlığında,bir ağaç büyüklüğündedir.600 yıllıktır.Tarihi ve doğal mesire yeridir.


KÖPRÜLER- Mihraplı Köprü
– Nilüfer KöprüsüBURSANIN PARKLARI- Reşat Oyal Kültür Parkı
– Botanik Park
– Sukaypark
– Atatürk Kent Orman
– Uludağ Milli Parkı
– Merinos Parkı
– Bursa Hayvanat Bahçesi

KARAGÖZ İLE HACİVAT
Gölge oyunlarının Türkiye’deki temsilcisi olan Hacivat-Karagöz,yüzyıllardır sadece Bursa’da değil,Türkiye’de ve dünyada tanınan bir kültürel renktir.

KAPLICALAR
Çekirge Kaplıcaları , Eski Kaplıca , Kükürtlü Kaplıcaları , Karamustafa Hamamı , Oylat Kaplıcaları , Gemlik(Terme) Kaplıcaları

ULUDAĞ
Ülkemizin en önemli kış sporları ve kayak merkezi olan Uludağ’da karla kaplı gün sayısı 178’dir.Uludağ kayak merkezi Alp ve Kuzey disiplini ile ‘’Tur kayağı’’,’’Helikopterli Kayak’’uygulamaları bakımından uygun coğrafya şartlarına sahiptir.Oteller bölgesinde 8 telesiyej,7 farklı teleski,olmak üzere 15 mekanik tesis mevcuttur.13 farklı pist hizmet vermektedir.Kayak merkezi Bursa’ya 36km. uzaklıktadır.

YEMEK KÜLTÜRÜ
Bursa denince akla ilk gelen İskender kebap,kestane şekeri,pideli köfte,cantık,İnegöl köfte ve Kemalpaşa tatlısıdır.Osmanlı Devleti’ne başkentlik etmiş olması nedeniyle saray yemekleri mirasına da sahip olan Bursa,göçlerle büyüyüp zenginleşen lezzet kültürünün yansımalarını taşır.

İZNİK
Roma,Bizans,Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapmış nadir yerleşimlerden biridir.Tarihi eserler bakımından oldukça zengin bir yer olan İznik,çiniciliğiyle ün yapmış bir kenttir.

TİRİLYE
Tirilye,Bizans,Rum ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıdığı için 1980’den bu yana birinci derecede SİT alanıdır.

GÖLYAZI KÖYÜ
Köye girişte sol yanda kalan tepenin arkasında antik bir kent vardır.Antikçağda Ulubat Gölü,Apolyont Gölü olarak anılmaktaydı.Bölge tamamen SİT alanıdır.

CUMALIKIZIK
Osmanlı kır mimarisinin örneklerini en iyi yaşatan köydür.Gerçek köy kahvaltısını tadabileceğiniz görmeye değer bir köy.

Whatsapp Hattı
Yol Tarifi